epl گمرگ چیست؟ آموزش جامع کار با سامانه جامع امور گمرکی
در تعریف سامانه epl یا سامانه گمرک باید گفت این سامانه، پنجره واحد تجارت فرامرزی (بینالمللی) است که فرآیند واردات و ترخیص کالا از گمرکات را تسهیل میکند. سامانه جامع امور گمرکی در تمامی گمرکات کشور به عنوان پنجره رسمی واحد تجارت شناخته میشود. با توجه به اهمیت این سامانه در صادرات و واردات کالا در این مقاله جزییات بیشتری از مراحل ثبت نام در epl گمرک تا چگونگی کاربرد آن را بررسی میکنیم.
سامانه جامع امور گمرکی چیست؟
Epl مخفف Electronic Packing List است به معنای سامانه الکترونیکی برای ارتباط با گمرک و انجام تشریفات گمرکی واردات و ترخیص کالا است.
سامانه جامع امور گمرکی (EPL)، یک سامانه جامع و یکپارچه برای اظهارنامه الکترونیکی واردات است. گمرک ایران این سامانه را در سال 1397 طراحی و پیادهسازی کرد و جایگزین سامانههای قدیمی ITCS و ITMS شد.
ای – پی – ال گمرکی دارای دو بخش اصلی به شرح زیر است:
- بخش ثبت سفارش: در این بخش خریداران و وارداکنندگان، سفارش خرید کالای وارداتی خود را ثبت میکنند.
- اظهارنامه واردات: واردکنندگان در بخش اظهارنامه واردات، اطلاعات مربوط به کالای وارداتی خود را ثبت میکنند و اظهارنامه گمرکی کالای وارداتی خود را تکمیل میکنند.
ارتباط سامانه EPL با سامانه NTWS (سامانه جامع تجارت)
سامانه گمرک EPL و سامانه NTSW دو سامانه مهم و مرتبط با هم در فرایند تجارت بین المللی (صادرات و واردات) هستند.
در فرایند ورادات، ابتدا ثبت سفارش کالای وارداتی در سامانه NTSW انجام میگیرد و در ادامه فرایند اظهار گمرکی کالا در سامانه جامع امور گمرکی انجام میشود.
صادارت صرفا نیازمند دوراظهاری کالا در ای پی ال گمرک است و به ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت نیازی نیست.
سامانه جامع امور گمرکی چه خدماتی ارائه میدهد؟
سایت دوراظهاری گمرک (epl) خدمات متنوعی بصورت غیرحضوری در زمینه گمرک و امور بازرگانی ارائه میدهد و باعث تسهیل در فرآیند صادرات و واردات کالا و همچنین مراحل ترخیص کالا میشود. در اینجا برخی از امکانات و خدمات سامانه جامع امور گمرکی را به اختصار شرح میدهیم.
- دوراظهاری ترانزیت
- دوراظهاری کالاهای وارداتی
- ثبت سفارش خرید
- خدمات اظهارنامه
- انجام مراحل ترخیص کالا
- استعلام پروانه گمرکی
- پرداخت حقوق و عوارض گمرکی
- خدمات انبارداری
- خدمات حمل و نقل
- ارزشگذاری کالاهای صادراتی و وارداتی
- رهیگیری کالا در گمرکات کشور
- امکان تبادل اطلاعات بین گمرک و بنادر
- اظهارنامه موبایلی
نحوه ثبت نام در سامانه EPL
برای ورود به گمرک epl (سامانه جامع امور گمرکی) نیاز است نام کاربری و رمز عبور داشته باشید که ورود به این سامانه را برای عموم محدود کرده است.
با در دست داشتن کارت ملی، کارت بازرگانی و دیگر مدارک لازم و مراجعه به یکی از دفاتر گمرک در سراسر کشور میتوان نسبت به دریافت نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه epl گمرک اقدام کرد. پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور از واحد انفورماتیک گمرک، با طی مراحلی که در زیر شرح داده میشود میتوانید در پنجره واحد تجارت فرامرزی epl ثبتنام کنید.
- برای ورود به سامانه ابتدا وارد سایت ای پی ال گمرک شوید.
- نام کاربری، رمز عبور، کد شناسایی و کد امنیتی را وارد کنید و بر روی گزینه ورود کلیک کنید.
- برای اولین بار که وارد سامانه میشوید نیاز است شماره همراه درج شده برای نام کاربری را تایید کنید. برای این کار کد 4 رقمی پیامک شده را در کادر مربوطه وارد کنید.
- پس از تایید شماره همراه وارد سامانه میشوید و از طریق منوهای تعریف شده، امور گمرکی خود را انجام دهید.
(نام کاربری برای افراد حقیقی معمولا کد ملی تعریف میشود و برای افراد حقوقی، شناسه حقوقی شرکت است.)
آموزش تصویری دوراظهار کالا در سامانه EPL گمرک
از سامانه ثبت سفارش یک شناسه اظهار دریافت کنید که امکان ورود اطلاعات به سامانه گمرک EPL را به شما میدهد. این شناسه را در بخش “شماره پیگیری سفارش” وارد کنید و ادامه را بزنید.
درصورتی که قصد ورود دستی اطلاعات را دارید این برگه را پرینت کنید و اطلاعات را بصورت دستی وارد کنید
اگر نیاز به پرینت نداشته باشید گزینه “کنسل” را کلیک کنید و پس از تکمیل اطلاعات ادامه را بزنید.
در بخش شماره 8، کدینگ گیرنده را وارد کنید
این بخش کد کشور طرف معامله را وارد کنید
بخش 14 “کدینگ اظهارکننده” را وارد کنید
خانههای 15 و 16 اطلاعات کشور صادر کننده و مبدا کالا بصورت اختصاری وارد میشود.
پس از ورود اطلاعاتی مثل شرایط حمل، نوع ارز فاکتور، نوع پرداخت، نحوه حمل کالا (زمینی، هوایی، دریایی)، محل تخلیه بار و نام گمرک ورودی در خانه شماره 31 مشخصات کالا را برای هر قلم کالا با توجه به اسناد مربوطه وارد کنید.
نیازی به وارد کردن شماره قبض انبار الکترونیکی نیست.
پس از ورود اطلاعات در خانههای دیگر در خانه شماره 44 که بخش “سامانه ثبت عدل بندی الکترونیک” است، هشت عدد 1را وارد کنید.
طبق تصویر در این بخش اطلاعات مربوط به حقوق و عوارض گمرکی را وارد کنید
سپس گزینه ثبت را بزنید و ادامه دهید
مدارک را بارگذاری کنید
پذیرش قوانین و تایید نهایی
و در آخر پس از انتخاب گمرک مورد نظر، شماره سریال و شماره عطف خود را دریافت کنید.
مزیتهای سامانه جامع امور گمرکی
هدف اصلی پیادهسازی سامانه گمرک EPL، تسهیل و سادهسازی روند ترخیص کالا از گمرک بصورت غیرحضوری است و این سامانه مزایا و کارکرد متعددی دارد که شامل موارد زیر میشود:
- حذف مراجع حضوری
- سهولت و تسریع ترخیص کالا
- نظارت و مدیریت پیشرفته
- کاهش قاچاق و فرار مالیاتی
- صرفهجویی در هزینه
- افزایش درآمدهای گمرکی
- شناسایی پیشرفته
- اطلاعات متمرکز
چهار مرحله انجام تشریفات گمرکی در سامانه epl
مراحل و استپهایی که برای تنظیم اظهارنامه گمرکی طی میشود را تشریفات گمرکی میگویند. در فرآیند صادرات و واردات کالا، قبل از انجام هرکاری باید به سامانه جامع امور گمرکی مراجعه کرد و یک اظهارنامه مرتبط با کالاهایی که به مرز کشور وارد یا خارج میشوند تنظیم کرد.
تنظیم این اظهارنامه گمرکی که در واقع تشریفات گمرکی نامیده میشود شامل مراحل زیر است:
قدم اول: ورود اطلاعات به گمرک EPL
برای تنظیم اظهارنامه ابتدا با ورود به سامانه دوراظهاری گمرکی، فرمهای مربوط به اظهارنامه را دریافت کرده و اطلاعات خواسته شده را تکمیل کنید و منتظر تایید اطلاعات بمانید.
قدم دوم: تاییدیه اظهارنامه
در این مرحله اظهارنامه دستی و چاپی به بخش اظهارنامه ارسال میشود و اطلاعات اظهارنامه از رایانه مرکزی فراخوانی میشود. در صورت تایید، اطلاعات به بخش ارزیابی ارسال میشود.
قدم سوم: ارزیابی
در مرحله سوم، کارشناسان بازرسی، کالاهای وارداتی را بازرسی فیزیکی میکنند تا از صحت اطلاعات درج شده در سایت اطمینان حاصل کنند. در صورت تایید، نتیجه ارزیابی به رئیس بخش ارزیابی تحویل داده میشود.
قدم چهارم: ترخیص کالا از گمرک
درصورت تایید اطلاعات اظهارنامه در سه مرحله قبلی، اظهارنامه به همراه فیش بانکی به مسئول صندوق تحویل داده میشود و بعد از بررسی پرونده محموله تجاری، حکم ترخیص کالا از گمرک صادر میشود.
مدارک مورد نیاز برای ثبتنام در گمرگ EPL
مدارک ثبتنام در سامانه جامع امور گمرکی شامل دو نوع میشود
- مدارک ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه EPL گمرک
- گواهی عدم سوءپیشینه با تاریخ جدید
- کارت بازرگانی با همراه کپی آن
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- حضور در یکی از شعبات گمرک
- مدارک ثبت نام اشخاص حقوقی در EPL گمرک
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه با تاریخ جدید
- مدارک اصلی شرکت مثل آگهی تاسیس و تغییرات، اساسنامه …
- ارائه کد اقتصادی
- کارت بازرگانی به همراه کپی
- حضور مدیرعامل یا یکی از صاحبان امضا در یکی از شعبات گمرک
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و صاحبان امضاء
سه زیرسامانه مهم در سامانه جامع امور گمرکی epl
-
معرفی سامانه استعلام پروانه الکترونیک
پروانه الکترونیک یک مجوز لازم و ضروری برای ترخیص کالا از انبار گمرک است و یکی از مدارک مهم در فرآیند ترخیص کالا میباشد. برای استعلام پروانه الکترونیک با مراجعه به پنجره واحد تجارت فرامرزی، گزینه صدور مجوز بارگیری الکترونیکی را فعال کنید و رمز زیرسامانه استعلام پروانه الکترونیکی را دریافت کنید. پس از ورود به سامانه استعلام پروانه الکترونیک سریال اظهارنامه و رمز دریافت شده را وارد کرده و شماره سریال پروانه و شماره رسید دسترسی به پروانه را دریافت کنید، سپس اقدام به ترخیص کالا از انبار گمرک میکنید.
-
معرفی سامانه متمرکز پرداخت
بازرگانی خارجی و فرآیند صادرات و واردات کالا مشمول پرداخت انواع هزینهها از سمت تاجر میشود و حتی در مواقعی مجبور به پرداخت هزینههای اضافی مثل جریمه دیرکرد تخلیه انبار (دموراژ) خواهد شد. برای پرداخت هزینههای تشریفات گمرکی نیاز به حضور در صفهای طولانی برای پرداخت نیست و واردکننده با مراجعه به سامانه EPL و زیرسامانه پرداخت متمرکز، هزینههای مربوط به صادرات و واردات و ترخیص کالا را میتواند پرداخت کند.
-
معرفی سامانه ارزشگذاری کالا (TSC)
(TSC) Tariff Specification Code که سامانه ارزشگذاری کالا نامیده میشود یکی دیگر از زیرسامانههای سامانه جامع امور گمرکی است. در سامانه ارزشگذاری کالا یک کد 4 رقمی در آخر هر ردیف تعرفه کالایی درج شده است که میزان حق ورودی هر کالا را مشخص میکند.
حق ورودی هزینهای است که تاجر و بازرگان در ازای ورود کالا به کشور پرداخت میکنند که این هزینه بسته به نوع کالا در سامانه TSC ارزشگذاری شده است و با مراجعه به زیرسامانه TSC میتوان میزان پرداختی برای حق ورودی کالا را تعیین کرد و از کم اظهاری صاحبان کالا جلوگیری کرد.
کلام آخر
سامانه جامع امور گمرکی Epl یک سامانه جامع و یکپارچه برای اظهارنامه الکترونیکی واردات و انجام تشریفات غیرحضوری گمرکی در بنادر است.