کافه دانش-01

راهنمای جامع صادرات به عراق + لیست کالاهای مجاز

کشور عراق به عنوان یکی از همسایه‌های ایران که بیشترین مرز زمینی با ایران را دارد، به عنوان یکی از مقصدهای صادراتی ایران شناخته می‌شود. صادرات به عراق به عنوان یکی از برنامه‌های پر سود برای بازرگانان و تجار ایرانی شناخته می‌شود به همین علت امروزه شاهد گسترش صادرات کالاها و اقلام مختلف از کشور خود به کشور عراق هستیم. اگر در ابتدای این مسیر قرار دارید، باید با قوانین صادرات به عراق و مراحل این کار آشنا شوید تا بتوانید با موفقیت در عرصه صادرات به عراق فعالیت کنید و به سود و فروش بالا برسید.

مراحل صادرات از ایران به عراق

قوانین صادرات به عراق چیست؟

طبیعتاً صادرات به هر کشوری قوانین خاص خود را دارد و در این میان قوانین صادرات به عراق هم شامل موارد خاصی می‌شود. که در امر بررسی صفر تا صد صادرات به عراق این موارد را به صورت کامل بررسی می‌کنیم.

  • نوشتن قرارداد

قبل از اینکه مراحل ارسال کالا به عراق آغاز شود، باید با شریک تجاری یا مشتری خود در عراق قرارداد بنویسید و تمام شرایط و بندها را به صورت کاملاً دقیق در قرارداد ذکر کنید.

  • بازاریابی

بهتر است که یک استراتژی خوب جهت بازاریابی در عراق و فروش محصولات صادراتی خود در این کشور داشته باشید. زیرا در غیر این صورت فرآیند فروش کالا با مشکل مواجه می‌شود پس به صادرکنندگان پیشنهاد می‌کنیم که حتماً بازار کالای مورد نظر خود را در عراق شناسایی کنند و در رابطه با رقبای خود در این بازار تحقیقات لازم را داشته باشند تا با مشکل مواجه نشوند.

  • دریافت مجوز

برای ارسال کردن کالا به کشور عراق به مجوزهای خاص نیاز دارید این مجوزها می‌توانند برای کالاهای مختلف متفاوت باشند. به همین علت باید مجوز کالای مورد نظر خود را از قبل بشناسید و قبل از اقدام به صادرات آن‌ها مجوز مورد نیاز را از سازمان دولتی مربوطه دریافت کنید. برای مثال یکی از مجوزهایی که برای ارسال کالا به عراق برای همه کالاها نیاز است، مجوز گواهی مبدا است. بدون این مجوز شما به هیچ عنوان امکان ترخیص کالا از گمرک عراق را ندارید.

  • بسته بندی استاندارد

کالای صادراتی شما باید بسته‌بندی استاندارد داشته باشد. این موضوع یکی از مهم‌ترین اصول صادرات به عراق می‌باشد. نکته مهم این است که حتماً نوشته‌های روی بسته‌بندی باید به زبان انگلیسی و عربی چاپ شوند. دقت داشته باشید که بسته‌بندی کالا یکی از موثرترین فاکتورها در فروش کالای شما به شمار می‌آید. به همین علت سعی کنید که به این مورد دقت زیادی داشته باشید. تا کالای خود را به یک کالای رقابتی در بازار عراق تبدیل کنید و بتوانید به خوبی آن را بفروشید. شاید بتوان گفت کالاهایی که بسته‌بندی زیبا و مناسب دارند جزو پرسودترین کالا برای صادرات به عراق به شمار می‌آیند.

  • کیفیت بالا

یک کالای صادراتی باید کیفیت و استانداردهای لازم برای صادرات را داشته باشد. به همین منظور باید حتماً به این نکته مهم دقت داشته باشید. برای نمونه اگر مواد غذایی خوراکی به عراق صادر می‌کنید، باید مجوز وزارت بهداشت را دریافت کنید و فقط داشتن کارت بازرگانی ملاک نیست. دقت داشته باشید که تمام کالاها نیاز به گواهی بازرسی دارند و بدون گواهی بازرسی هم نمی‌توانید کالا را در گمرک عراق ترخیص کنید. این نکته از مهمترین موارد برای صادرات به عراق به شمار می‌آید.

  • قیمت گذاری مناسب

از جمله عوامل مهم برای صادرات به عراق قیمت گذاری مناسب می‌باشد. بعد از اینکه شما مدارک لازم برای صادرات به عراق را کسب کردید باید سعی کنید که قیمت منصفانه‌ای را برای کالای خود در نظر بگیرید. درست است که دریافت سود برای شما حائز اهمیت است، اما قیمت‌های نجومی و خیلی زیاد، چندان به فروش موفق کالا منجر نمی‌شوند. در همین راستا باید سعی کنید قیمت‌هایی که روی کالای خود می‌گذارید در مقایسه با کالای سایر کشورها رقابتی باشد و شانس فروش کالای شما افزایش پیدا کند. در کنار این نکته حتماً دقت داشته باشید که کالای شما باید دارای فاکتور باشد.

  • انتخاب روش حمل مناسب

روش حمل کالا بستگی به نوع کالا، نوع بسته‌بندی و هزینه حمل دارد. بر اساس این عوامل شما می‌توانید بهترین روش حمل کالا برای صادرات به عراق را انتخاب کنید. از آنجایی که عراق بیشترین مرز خاکی با ایران را دارد، معمولاً روش حمل زمینی یکی از بهترین و کم هزینه‌ترین و امن‌ترین روش‌های حمل کالا به کشور عراق به حساب می‌آید.
قبل از حمل حتماً به شکل استاندارد بسته‌بندی را انجام دهید و وسیله حمل و نقل هم شرایط مناسب داشته باشد. تا آسیب دیدگی کالا اتفاق نیفتد. 

سامانه بازرگانی حارجی پارسان

مراحل صادرات به عراق

برای اینکه صادرات به عراق به خوبی انجام شود و نتیجه مناسبی داشته باشد و سود کافی از انجام آن به دست بیاید، باید مراحل صادرات به عراق را بدانید. در ادامه به تفصیل این مراحل را برای شما شرح می‌دهیم.
انتخاب کالای صادراتی
در این مرحله که اولین مرحله از صادرات به عراق به شمار می‌آید شما باید کالای صادراتی مورد نظر خود را انتخاب کنید.

  • تحقیق در رابطه با بازار هدف در کشور عراق آشنایی با رقبا

شما باید در رابطه با بازار هدف در کشور عراق تحقیق کنید و رقبای خود را در زمینه کالای صادراتی مورد نظر نیز شناسایی کنید تا بر اساس شناسایی و کسب اطلاعات لازم فرایند صادرات را آغاز کنید.

  • تحقیق در رابطه با قیمت کالا

حتماً در رابطه با قیمت کالای مورد نظر در بازار عراق تحقیق کنید. تا قیمت گذاری خوبی را انجام دهید. این اقدام هم در جهت رضایت مشتری می‌باشد و هم سود کافی برای شما دارد.

  • پیدا کردن مشتری‌های جدید

این کار بازاریابی نام دارد شما با بازاریابی و پیدا کردن مشتری‌های جدید می‌توانید اطمینان داشته باشید که به خوبی کالای مورد نظر به فروش می‌رسد.

  • دریافت مجوزهای لازم

شما باید گواهی‌ها و مجوزهای لازم برای کالای صادراتی به عراق را دریافت کنید.

  • دریافت گواهی بازرسی کالا

گواهی بازرسی کالا یکی از مهمترین گواهی‌ها برای صادرات به عراق می‌باشد و حتماً صدور فاکتور فروش برای مشتری در این مرحله باید انجام شود.

  • بستن قرارداد

در این مرحله با مشتری قرارداد می‌بندید و روش حمل و نحوه پرداخت هم باید در همین زمان تعیین شود.

  • بسته‌بندی کالا

حتماً با توجه به نوع کالای صادراتی بسته‌بندی مناسبی را انجام دهید. تا در حمل و نقل دچار آسیب نشود. بسته‌بندی خوب به فروش بهتر کالا منجر خواهد شد.

  • دریافت اظهارنامه گمرکی

در مرحله بعدی باید اظهارنامه گمرکی دریافت کنید. تمام کالاهای صادراتی باید این مرحله را پشت سر بگذارند.

  • ارسال کالا به عراق

آخرین مرحله برای صادرات به عراق حمل کالا می‌باشد و شما با طی کردن مراحل بالا به این مرحله می‌رسید و کالای شما رسماً از ایران به عراق صادر می‌شود.

مدارک مورد نیاز برای صادرات کالا به عراق چیست؟

برای اینکه بتوانید یک کالا را به عراق صادر کنید باید مدارک لازم برای صادرات به عراق را از قبل فراهم کنید. این مدارک را در ادامه با هم مرور می‌کنیم.

  1. کارت بازرگانی برای فرد صادر کننده یا شرکت صادرات به عراق
  2. مجوز مورد نیاز برای ارائه به گمرک ایران و وزارت صمت
  3. مجوز از سازمان استاندارد
  4. مجوز سازمان بازرسی
  5. مجوز گواهی مبدا کالا به زبان عربی و انگلیسی که از اتاق بازرگانی گرفته می‌شود.
  6. برچسب کالا به زبان عربی یا انگلیسی
  7. گواهی بهداشت سلامت کالا
  8. درج مهر حلال روی محصولات خوراکی
  9. گواهی استاندارد محیط زیست
  10. گواهی تولید کننده
  11. گواهی انطباق با استانداردهای کشور عراق یا COC
  12. پکینگ لیست
  13. بارنامه
  14. قرارداد حمل و بیمه
  15. فاکتور فروش به زبان انگلیسی و عربی
  16. مدارک مورد نیاز برای حمل کالا
  17. دیتاشیت فنی و آنالیز محصول
  18. لیست اظهار کالا
  19. نامه از سمت درخواست کننده واردات در عراق

در دست داشتن مدارکی که ذکر کردیم به صورت کلی می‌باشد و ممکن است که این مدارک برای برخی از کالاها متفاوت باشد. به همین علت قبل از ارسال کالا حتماً از مجوزها و مدارک مورد نیاز برای کالای خاص خود آگاهی پیدا کنید.

لیست کالاهای مجاز برای صادرات به عراق

چه کالاهایی برای صادرات به عراق مجاز هستند؟

لیست کالاهای مجاز برای صادرات به عراق شامل موارد مختلف می‌شوند. که در ادامه دسته‌بندی کاملی از این کالاها و لوازم را برای شما ارائه می‌دهیم.

  • اقلام خوراکی

کالاها و اقلام مختلف از جمله برنج، پیاز، پسته، پرتغال، ترشی، انواع تره بار، انواع صیفی جات، چای، زعفران، انواع حبوبات، انواع میوه خشک، شکر، عسل، قارچ، گندم، انواع لبنیات، ماکارونی، نمک و انواع میوه‌ها جزء اقلام خوراکی برای صادرات به عراق به شمار می‌آیند.

  • دام و طیور

انواع دام و طیور مثل مرغ، گوسفند، قناری، گاو و… از جمله موارد صادراتی به عراق هستند. حتی در مواردی دیده شده که ماهی هم از کشور ما به کشور عراق صادر می‌شود.

  • انواع گل و گیاه

انواع گل و گیاه که از ایران به عراق صار می‌شوند، مواردی مثل: گیاهان دارویی، فلفل دلمه‌ای، گل و گیاهان تزیینی می‌باشند.

  • مصالح ساختمانی

انواع و اقسام مصالح ساختمانی از جمله؛ سیمان، کاشی، سرامیک، سنگ ساختمانی، شیشه و… از ایران به عراق صادر می‌شوند.

  • انواع تره بار

خیار، خربزه، خیارشور، هندوانه، زیتون و… از جمله تره بار صادراتی به عراق هستند.

  • تجهیزات پزشکی

تجهیزات پزشکی زیادی از ایران به عراق ارسال می‌شوند. در این زمینه ایران به تولیدات انبوه دست پیدا کرده است. برای مثال گوشی پزشکی، دستگاه فشارسنج، انواع و اقسام سرنگ‌ها در ابعاد مختلف، پدهای الکلی، تخت‌های بیمارستانی و… از جمله کالاهایی هستند که کشور عراق از ایران آن‌ها را وارد می‌کند.

  • انواع خودرو

اکثر خودروهای تولید ایران در کشور عراق هم دیده می‌شوند. اگر برای یک بار هم به عراق سفر کرده باشید، مشاهده می‌کنید که خودروهای ایرانی زیادی از جمله سمند، پراید، تیبا، پژو پارس و… در این کشور دیده می‌شوند. پس می‌توان گفت صادرات خودرو از ایران به عراق بسیار مورد توجه است.

  • قطعات خودرو

انواع قطعات خودرو و لوازم جانبی آن‌ها را می‌توانید از ایران به عراق صادر کنید.

  • ادویه

خوشبختانه کشور ایران به عنوان بزرگترین صادر کننده ادویه از جمله زعفران به کشورهای همسایه و دیگر نقاط جهان شناخته می‌شود. زعفران پرطرفدارترین ادویه‌ای است که صادرات آن به کشور عراق هم انجام می‌شود. بازرگانان و تجار از این صادرات سود بسیار زیادی به دست می‌آورند.

  • تجهیزات سرمایشی

عراق به علت شرایط آب و هوایی کشور گرمسیری می‌باشد و در اکثر زمان‌های سال آب و هوای گرم و خشک دارد. در نتیجه تجهیزات سرمایشی مثل کولر در این کشور استفاده زیادی دارد. به همین منظور کولرهای ایرانی به علت داشتن کیفیت بالا در مقایسه با رقبا و قیمت مناسب در کشور عراق به وفور استفاده می‌شوند.

  • فرش

کشور ایران در زمینه تولید فرش دستباف در سراسر جهان سرآمد است و شاید بتوان گفت یکی از با ارزش‌ترین کالاهای ایرانی فرش ایران است. در امر صادرات به عراق شاهد صادرات تعداد زیادی فرش و قالیچه هستیم که باید گفت صادرات فرش از ایران به کشور عراق سود زیادی را برای تجار به ارمغان می‌آورد.

پرسودترین کالاها برای صادرات به عراق

در امر صادرات به عراق برخی از کالاها بسیار پرسود هستند و یک شرکت صادرات به عراق باید نسبت به این کالاها آشنایی داشته باشد. تا بتواند پرسودترین کالا برای صادرات به عراق را شناسایی کند. دقت داشته باشید که این کالاها در تمام کشورها پرسود نیستند و ما فقط این کالاها از منظر پرسود بودن در کشور عراق، مورد بررسی قرار می‌دهیم. برخی از کالاهای پرسود در عراق عبارتند از:

  • انواع ماشین آلات و تجهیزات
  • محصولات و مواد پلاستیکی
  • انواع پارچه و پوشاک
  • مصالح ساختمانی
  • تجهیزات جانبی خودرو
  • محصولات چرم
  • چوب
  • محصولات چوبی
  • محصولات کشاورزی
  • شیرینی‌های مختلف
  • غذاهای کنسروی
  • زعفران
  • محصولات دامی مثل روغن نباتی و فراورده‌های لبنی
  • نوشابه
  • فلزات ارزشمند
  • تجهیزات الکترونیکی مثل گوشی یا لپ‌تاپ
  • دارو و لوازم پزشکی
  • جواهرات
  • لوازم خانگی

 چالش‌های صادرات به عراق

صادرات به عراق علی رغم داشتن مزایا و سود بسیار زیاد برای شرکت صادرات به عراق، دارای مشکلات خاص خود نیز هست. صادر کنندگان قبل از اینکه وارد این مسیر شوند باید حتماً از این مشکلات آگاهی پیدا کنند. تا در مواجهه با این مشکلات بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. در ادامه این چالش‌ها را بررسی می‌کنیم؛

  1. چالش‌های مربوط به بازاریابی مناسب و پیدا کردن یک استراتژی خوب برای بازارهای عراق
  2. وجود قوانین متفاوت در بخش کردستان عراق و دیگر نقاط آن به علت تعدد حکومت‌ها
  3. یافتن مشتری و اعتماد به مشتری یا واسطه‌ها
  4. گرفتن مجوزهای مختلف برای یک کالا
  5. بسته‌بندی مناسب برای صادرات کالا
  6.  گرفتن مبلغ قرارداد از مشتری
  7. تغییر و اصلاح همه روزه قوانین صادرات به عراق
  8. پیدا کردن وسیله حمل مناسب برای ارسال کالا از ایران به عراق

تعرفه صادرات به عراق و نحوه محاسبه آن

از جمله مسائل مهمی که ذهن اکثر شرکت‌های بازرگانی را به خود مشغول می‌کند، تعرفه صادرات به عراق می‌باشد. نحوه محاسبه تعرفه صادرات کالا به عراق با سایر کشورها تفاوت دارد. برای نمونه در عراق عدد تعرفه می‌تواند در فصل‌های مختلف متفاوت باشد. از طرف دیگر در نقاط مرزی مختلف هم این عدد متفاوت خواهد بود. برای مثال تعرفه برای کالاهایی که از مرز مهران صادر می‌شوند، با کالاهایی که از مرز خسروی صادر می‌شوند کاملاً متفاوت است.
جالب است بدانید که تعرفه صادرات مواد ساختمانی و ظروف پلاستیکی در کشور عراق بالا است و مواد غیر نفتی فرآورده شده تعرفه پایینی دارند. پس به صورت کلی می‌توانیم بگوییم که تعرفه صادرات از کشور ایران به کشور عراق با توجه به نوع کالا و نوع فصل متفاوت است و به صورت میانگین عدد تعرفه 10 تا 30 درصد بر ارزش کالای صادراتی می‌باشد.

صادرات به عراق و چالش‌های شرکت‌های بازرگانی در این مسیر

در این محتوا سعی کردیم قوانین و مراحل صادرات به عراق را توضیح دهیم و شما را با چالش‌ها و فرصت‌های صادرات از ایران به عراق آشنا کنیم. شرکت‌های بازرگانی و اشخاصی که قصد معاملات تجاری و صادرات به کشور عراق را دارند ضمن آگاهی و آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی و نحوه صادرات به عراق بهتر است از سیستم‌های نرم افزاربازرگانی خارجی در جهت بهبود و تسریع روند معاملات تجارت بین‌المللی کمک بگیرند.
به کمک نرم افزار بازرگانی خارجی، دسته‌بندی و ایجاد پروفایل طرف حساب‌های داخلی و خارجی کار دشواری نخواهد بود و گروهبندی و تعریف کالا به صورت نامحدود اتفاق می‌افتد. از طرف دیگر سهمیه تخصیص ارز به بهترین شکل مدیریت خواهد شد. به همین علت شرکت‌های صادراتی می‌توانند با بهره‌گیری از این موقعیت، فرایند صادرات را برای خود آسان‌تر و بهتر کنند.

کلام پایانی

آشنایی با اصول صادرات به عراق برای انواع شرکت‌های صادر کننده الزامی است. در این محتوا به صورت کامل با این اصول، قوانین و مراحل صادرات کالا به کشور عراق آشنا شدید و می‌توانید با آگاهی و اطلاعات بیشتر وارد این مسیر شوید. تا فرایند صادرات را با موفقیت پشت سر بگذارید.

 

دیدگاه شما برای این مقاله

2 نظر در “راهنمای جامع صادرات به عراق + لیست کالاهای مجاز

  1. ابوطالب حسنی گفت:

    آیا صادرات سیب زمینی به عراق هم پرسوده؟!

    1. مدیر سایت گفت:

      سلام
      بهتره قبل از اقدام به صادرات شرایط تقاضای بازار در عراق را بررسی کنید. باتوجه به اقلیم عراق این مورد هم می‌تواند پرسود باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • منتخب سر دبیر
    $32
برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.