حد مجاز فروش در سامانه مودیان بیانگر سقف فروش و درآمدی است که یک کسب و کار بدون الزام به ثبت در سامانه مودیان میتواند داشته باشد. این قانون بر مبنای ماده 6 قانون سامانه مودیان تعیین شده است و یکی از مهمترین قوانین تعریف شده در پایانههای فروشگاهی است.
قانون حد مجاز فروش در سامانه مودیان چیست؟
در سامانه مودیان و قانون پایانههای فروشگاهی برای مودیان یک حد مجاز فروش تعیین شده است. تعیین حد مجاز فروش در سامانه مودیان مخصوص کنترل مالیات بر ارزش افزاوده میباشد. به این صورت که اگر فعالیت مودی معاف از مالیات بر ارزش افزوده باشد شامل حد مجاز فروش نخواهد شد.
در قانون حد مجاز فروش در سامانه مودیان مطابق با ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی مجموع صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده توسط مودی در هر دوره مالیاتی نباید بیشتر از پنج برابر فروش اظهار شده در دوره مشابه سال قبل باشد که مالیات آن به سازمان پرداخت شده است.
انواع وضعیت حد مجاز در سامانه مودیان
با توجه به محدودیتی که برای مودیان در حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان لحاظ شده است، وضعیت حد مجاز در سامانه مودیان به سه بخش تقسیم میشود:
- وضعیت عادی
در حالت عادی نمودار حد مجاز دارای ظرفیت خالی است و هنوز پر نشده است.
- وضعیت در آستانه تکمیل
در این وضعیت، حد مجاز در حال پر شدن است و باید نسبت به راهحلهایی برای افزایش حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان اقدام کرد.
- وضعیت عبور از حد مجاز
وضعیت عبور از حد مجاز، نمودار حد مجاز کاملا پر شده است و تمام صورتحسابهای صادره شما بدون ارزش افزوده و اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میشوند و ممکن است برگشت بخورند.
مقدار حد مجاز فوش در سامانه مودیان چقدر است؟
برای پاسخ به این سوال باید محدودیتها و ظرفیت حد مجاز را طبق شرایط زیر بررسی کرد:
- مودیان باسابقه
برای مودیان با سابقه حد مجاز فروش تا پنج برابر فروش اظهار شده در دوره مالی مشابه در سال قبل که مالیات ارزش افزوده آن پرداخت شده، تعیین شده است. قبلا این عدد 3 برابر بود که با اصلاحیه در آبان 1402 به 5 برابر افزایش یافت
- مودیان بدون سابقه
حد مجاز فروش در سامانه مودیان برای مودیانی که سابقه مالیاتی ندارند، 5 برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم است.
در سال 1403 این مقدار معافیت در حالت عادی 100 میلیون تومان است و برای مشاغلی که صورتحساب الکترونیکی ارسال کنند تا 144 میلیون تومان افزایش مییابد.
- مودیانی که فروشی کمتر از معافیت ماده 101 دارند
حد مجاز فروش افرادی که فروش آنها کمتر از معافیت ماده 101 است مانند گروه دوم است. حد مجاز فروش این گروه بر اساس دوره مالی مشابه سال قبل است. مثلا اگر در تابستان 1402 مودی 100 میلیون فروش مشمول ارزش افزوده داشته است، در سال بعد و دوره مشابه تا 5 برابر یعنی 500 میلیون مجاز به صدور صورتحساب فروش که اعتبار مالیاتی دارد است.
مقاله مالیات چیست و انواع آن را مطالعه کنید
نحوه افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
حالتی را در نظر بگیرید که شما به عنوان یک فروشنده در تابستان 1402 مبلغی معادل 700 میلیون تومان فروش مشمول ارزش افزوده داشتهاید که مالیات آن 70 میلیون تومان را پرداخت کردهاید.
حال در دوره تابستان 1403 حد مجاز فروش در سامانه مودیان برای شما 5 برابر دوره سال قبل یعنی معادل 3.5 میلیارد تومان است که 350 میلیون تومان مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشود. یعنی شما تا این حدود ارزش افزوده ظرفیت دارید برای ارائه اعتبار مالیاتی.
حال شما در تابستان 1403 مبلغ 4.5 میلیارد تومان فروش داشتهاید که مبلغ 450 میلیون تومان را ارزش افزوده باید ارائه دهید. یعنی مبلغ 100 میلیون مازاد بر حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان دارید.
سوال اینجاست که نحوه افزایش حد مجاز فروش در سامانه مویان در این حالت به چه صورت است؟ در این حالت به 5 روش میتوان حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان را افزایش داد:
- مراجعه حضوری به مراکز مالیاتی و تکمیل فرم و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مازاد و سپس پرداخت بصورت نقدی و ارائه فیش به مرکز مالیات.
- پرداخت قسطی با ارائه چکهای صورتی رنگ
- ارائه سپرده بانکی
- تحویل ضمانتنامه بانکی به سازمان
- گرو گذاشتن وثیقه ملکی
هدف حد مجاز فروش
ظاهرا هدف حد مجاز فروش در سامانه مودیان طبق ماده 6 قانون پایانههای فروشگاهی این است که به سازمان امور مالیاتی اجازه برداشت مالیات بر ارزش افزوده زودتر از موعد مقرر را میدهد. یعنی سازمان امور مالیاتی میتواند نقدینگی را از حساب مودی خارج کرده و به حساب دولت واریز کند و پس از آن به مبالغ ارزش افزوده رسیدگی کند.
نحوه محاسبه حد مجاز فروش در سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی مبنا و نحوه محاسبه حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان را صرفا بر اساس اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ارائه شده تا قبل از شروع همان دوره مالیاتی قرار داده است. چنانچه مودی خارج از موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی را ارسال کند، اظهارنامه مذکور در حد مجاز فروش در دوره مالی سال آینده وی لحاظ نمیشود.
مبنای محاسبه حد مجاز فروش در سامانه مودیان، اظهارنامه ارائه شده توسط مودی میباشد.
راههای افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
مودی به دو طریق میتواند حد مجاز فروش را افزایش دهد: بصورت حضوری و غیر حضوری
- حضوری: در این حالت مودی ابتدا با مراجعه به مراکز مالیاتی و تکمیل فرم، مالیات بر ارزش افزوده مازاد را محاسبه میکند. سپس با پرداخت بصورت نقدی و ارائه فیش به مرکز مالیات میتواند حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان را افزایش دهد.
- غیر حضوری: مودی با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی و ورود به پرونده، با انتخاب گزینه سایر درخواستها میتواند نسبت به افزایش حد مجاز فروش اقدام کند. در حالت غیرحضوری مودی با درج فروش خود در دوره کنونی مبلغ تعیین شده را در قالب یک فیش پرداخت میکند. در سایت tax.gov.ir امکان پرداخت قبض با درج شناسه قبض امکانپذیر است.
تبعات عبور از حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان
عبوراز حد مجاز فروش در سامانه مودیان چه مشکلاتی بهوجود میآورد و چه تبعاتی دارد؟
در صورت عبور از حد مجاز فروش، به مازاد صورتحسابهای الکترونیکی که مودی صادر کرده است اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد.
اعتبار مالیاتی در واقع یک نوع امتیاز در خرید و فروش است که به کارپوشه مودی تعلق میگیرد و کاربردهای زیر را دارد:
- برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده که بصورت سیستمی اقدام میشود و باید مبلغ مالیات از آن کسر شود. یعنی زمانی که شما مالیات پرداختی خود را از مالیات ارزش افزوده دریافت شده از مشتریانتان کسر میکنید.
- اعتبار مالیاتی در اظهارنامه عملکرد تاثیرگذار است و برای مشتری بسیار مهم است. زیرا صورتحساب ارائه شده توسط فروشنده که فاقد اعتبار مالیاتی و از حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان عبور کرده است به ضرر مشتری خواهد بود.
کلام آخر
حد مجاز فروش در سامانه مودیان در قانون مالیات بر ارزش افزوده مشخص میشود و این حد به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی و ایجاد شفافیت در معاملات، مدیریت و کنترل بر فعالیتهای اقتصادی لحاظ میشود.