نسبت های مالی به شما کمک میکنند تا دادههای خام مالی هر شرکت را تفسیر کنید تا ورودیهای عملی در عملکرد کلی آن به دست آورید. شما می توانید نسبت ها را از صورت های مالی یک شرکت برای ارزیابی ارزش گذاری، نرخ بازده، سودآوری، رشد، حاشیه، اهرم، نقدینگی و موارد دیگر تهیه کنید.
به عبارت ساده، نسبت مالی شامل گرفتن یک عدد از صورت های مالی شرکت و تقسیم آن بر عدد دیگر است. پاسخ به دست آمده معیاری را به شما می دهد که می توانید از آن برای مقایسه شرکت ها برای ارزیابی فرصت های سرمایه گذاری استفاده کنید.
به عنوان مثال، دانستن اینکه قیمت سهام یک شرکت 20 دلار است، هیچ بینشی ارائه نمی دهد. اما دانستن اینکه نسبت قیمت به سود شرکت (P/E) 4.5 است، زمینه بیشتری را در اختیار شما قرار می دهد. این بدان معنی است که قیمت (20 دلار)، وقتی بر سود هر سهم (EPS، در این مورد، 4.44) تقسیم می شود، برابر با 4.5 است. اکنون می توانید P/E 4.5 را با سایر شرکت ها، رقبا یا حتی نسبت P/E تاریخی شرکت مقایسه کنید تا جذابیت کلی سرمایه گذاری را بهتر درک کنید.
انواع نسبت های مالی
نسبت های مالی مختلف جنبه های مختلفی از سلامت مالی یک شرکت را ارائه می دهند، از نحوه پوشش بدهی تا نحوه استفاده از دارایی های خود. یک نسبت واحد ممکن است کل عملکرد شرکت را پوشش ندهد مگر اینکه به عنوان بخشی از یک کل در نظر گرفته شود.
این نسبت ها به زمان حساس هستند زیرا داده هایی را که در طول زمان تغییر می کنند ارزیابی می کنند. بنابراین می توانید با مقایسه آنها در دوره های مختلف از این نسبت ها به نفع خود استفاده کنید تا یک ایده کلی از رشد یا قهقرایی یک شرکت در طول زمان بدست آورید.
پنج دسته کلی از نسبت های مالی وجود دارد. بیایید آنها را به صورت جداگانه بررسی کنیم:
-
نسبت های نقدینگی
نسبت های نقدینگی توانایی شرکت در پرداخت بدهی و سایر بدهی های خود را نشان می دهد. با تجزیه و تحلیل نسبت های نقدینگی، می توانید اندازه گیری کنید که آیا شرکت دارایی هایی برای پوشش تعهدات بلندمدت دارد یا جریان نقدینگی برای پوشش هزینه های کلی کافی است. اگر پاسخ ها مثبت باشد، ممکن است بگویید که شرکت نقدینگی کافی دارد، وگرنه ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد.
این نسبتهای نقدینگی به ویژه در سهامهای با سرمایه کوچک و پنی مهمتر هستند. شرکتهای جدیدتر و کوچکتر اغلب در پوشش هزینههای خود قبل از تثبیت مشکل دارند.
برخی از نسبت های رایج نقدینگی عبارتند از:
- حاشیه جریان نقدی عملیاتی = وجه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی / درآمد فروش
- حاشیه جریان نقد عملیاتی نشان می دهد که یک شرکت تا چه اندازه جریان نقدی حاصل از فروش را تولید می کند و کیفیت سود را نشان می دهد.
- نسبت نقدی = (نقد + معادل نقدی) / کل بدهی
- ها نسبت وجه نقد مقدار وجه نقد یک شرکت را در مقایسه با کل دارایی های خود به شما نشان می دهد.
- نسبت سریع = (داراییهای جاری – موجودی) / بدهیهای جاری
- نسبت سریع، با نام نسبت تست اسید، اوراق بهادار قابل فروش، دریافتنیها و وجوه نقد شرکت را در برابر بدهیهای آن ارزیابی میکند. این به شما ایده ای در مورد توانایی شرکت در پرداخت تعهدات فعلی خود می دهد.
- نسبت جاری = دارایی های جاری / بدهی
- های جاری نسبت فعلی به شما ایده می دهد که شرکت چقدر می تواند تعهدات مالی خود را در 12 ماه آینده انجام دهد.
-
نسبت های اهرمی
نسبت های اهرمی یا پرداخت بدهی بینشی در مورد توانایی شرکت برای تسویه بدهی های بلندمدت خود ارائه می دهد. این نسبتها وابستگی شرکت به بدهی را برای عملیات عادی و امکان بازپرداخت تعهدات ارزیابی میکنند.
برخی از نسبت های اهرمی رایج هستند
- نسبت بدهی = کل بدهی / کل دارایی
- ها نسبت بدهی بدهی یک شرکت را با دارایی های آن به عنوان یک کل مقایسه می کند.
- نسبت پوشش بهره = سود قبل از بهره و مالیات / هزینه
- بهره نسبت پوشش بهره بینش هایی را در مورد توانایی یک شرکت برای رسیدگی به پرداخت های بهره بدهی هایش می دهد.
- نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام = کل بدهی ها / کل حقوق صاحبان سهام نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام
- ، بدهی کلی شرکت را با سرمایه تامین شده توسط سرمایه گذار مقایسه می کند.
-
نسبت های ارزش گذاری
نسبتهای ارزشگذاری عموماً بر قیمت فعلی سهام شرکت تکیه میکنند و نشان میدهند که آیا سهام در آن زمان گزینه سرمایهگذاری جذابی است یا خیر. شما همچنین می توانید این نسبت ها را نسبت های بازار بنامید زیرا جذابیت یک شرکت را در بازار سهام بررسی می کنند.
برخی از نسبت های رایج ارزش گذاری عبارتند از:
- نسبت قیمت به سود (P/E) = قیمت هر سهم / سود هر سهم
- P/E یکی از رایجترین نسبتهای مالی مورد استفاده در بین سرمایهگذاران برای تعیین اینکه آیا شرکت کم ارزش است یا بیش از ارزشگذاری شده است، است. این نسبت نشان می دهد که امروز بازار حاضر است برای یک سهم بر اساس درآمدهای گذشته یا آینده آن چه چیزی بپردازد.
- قیمت/جریان نقدی (P/CF) = قیمت سهم / جریان نقد عملیاتی هر سهم
- این نسبت قیمت سهام یک شرکت را نسبت به جریان نقدی که شرکت ایجاد می کند نشان می دهد. مزیت نسبت P/CF این است که دستکاری آن برای یک شرکت سخت است. در حالی که شرکت ها می توانند درآمد و سود را از طریق شیوه های حسابداری تغییر دهند، جریان نقدی نسبتاً از آن مصون است.
- نسبت PEG = قیمت به سود / نرخ رشد
- نسبت PEG یک معیار ارزیابی برای تعیین مبادله نسبی بین قیمت سهام، سود هر سهم و رشد مورد انتظار شرکت است. مقایسه شرکتهای با رشد بالا که نسبت P/E بالایی دارند با شرکتهای بالغی که P/E پایینتری دارند، آسانتر میکند. بنابراین شاخص بهتری از ارزش واقعی سهام است.
- نسبت قیمت به فروش (P/S) = سرمایه بازار/درآمد کل
- یک نسبت P/S، ارزش بازار شرکت را با فروش آن در 12 ماه گذشته مقایسه می کند. این معیار ارزشی است که سرمایهگذاران از سهام شرکت دریافت میکنند و نشان میدهد که چقدر برای سهام به ازای هر دلار از فروش کلی شرکت میپردازند.
- نسبت های عملکرد
همانطور که از نام آن مشخص است، نسبت های عملکرد عملکرد بازار یک شرکت (سود یا زیان) را نشان می دهد. به این نسبت ها نسبت های سودآوری نیز می گویند.
برخی از نسبت های سودآوری رایج هستند
- بازده حقوق صاحبان سهام = درآمد خالص / حقوق صاحبان سهام
- ROE نیز بازده خالص دارایی ها است، زیرا حقوق صاحبان سهام مجموع دارایی ها منهای بدهی است.
- بازده دارایی = درآمد خالص / کل دارایی
- ها ROA کارایی یک شرکت را در ایجاد درآمد از دارایی های خود اندازه گیری می کند.
- حاشیه سود ناخالص = (درآمد – هزینه کالاهای فروخته شده) / درآمد
- نسبت حاشیه سود ناخالص رابطه بین فروش ناخالص و سود شرکت را به شما نشان می دهد.
- حاشیه سود عملیاتی = سود عملیاتی / درآمد
- حاشیه سود عملیاتی نشان دهنده حاشیه سود یک شرکت قبل از پرداخت بهره و مالیات است.
- حاشیه سود خالص = سود خالص / درآمد
- حاشیه سود خالص نشان دهنده حاشیه خالص یک شرکت است. حاشیه سود خالص بالا نشانه خوبی از یک تجارت کارآمد است.
-
نسبت فعالیت
نسبت های فعالیت، کارایی یک شرکت را در عملیات نشان می دهد. به عبارت دیگر، می توانید ببینید که شرکت تا چه اندازه از منابع خود، مانند دارایی های موجود، برای تولید فروش استفاده می کند.
برخی از نسبتهای فعالیت رایج عبارتند از:
- گردش موجودی = فروش خالص / میانگین موجودی به قیمت فروش
- این نسبت می تواند نشان دهنده میزان کارآمدی شرکت در مدیریت موجودی خود باشد. نسبت بالا به معنای فروش قوی یا موجودی ناکافی است.
- گردش حساب های دریافتنی = فروش خالص / میانگین حساب های دریافتنی
- گردش حساب های دریافتنی نشان می دهد که فروش خالص با چه سرعتی به پول نقد تبدیل می شود.
- گردش بدهی ها = کل خرید عرضه / میانگین حساب های پرداختنی
- نسبت گردش حساب های پرداختنی یک معیار نقدینگی کوتاه مدت است که نشان می دهد یک شرکت چند بار حساب های پرداختنی خود را در یک دوره پرداخت می کند و نشان دهنده نقدینگی کوتاه مدت است.
- گردش دارایی ثابت = فروش خالص / میانگین دارایی های
- ثابت گردش دارایی ثابت میزان کارآمدی یک شرکت در ایجاد فروش از دارایی های ثابت خود – دارایی، ماشین آلات و تجهیزات را اندازه گیری می کند.
- گردش کل دارایی = فروش خالص / میانگین کل
- دارایی گردش دارایی ثابت اندازه گیری می کند که یک شرکت چقدر از دارایی های خود برای تولید فروش استفاده می کند.
تفسیر تحلیل نسبت مالی
تجزیه و تحلیل نسبت می تواند عملکرد آینده یک شرکت را – برای بهتر یا بدتر – پیش بینی کند. شرکتهای موفق عموماً در همه زمینهها نسبتهای قوی دارند، جایی که هر نقطه ضعف ناگهانی در یک حوزه ممکن است جرقه فروش سهام قابل توجهی داشته باشد. در حین استفاده از این نسبتهای مالی، سرمایهگذاران باید مراقب تفاوتهای ظریف هر یک باشند و از آنها برای تجزیه و تحلیل جامع سهام استفاده کنند.
کلام آخر
یک برنامه جبران خدمات زمانی موفق است که عادلانه باشد و جوابگوی نیاز تمام کارکنان باشد.شرکت راهکارهای نرم افزاری پارسان برای رفع تمامی نیازهای شما در حوزه ی نرم افزاری، سامانه یکپارچه تحت وب پارسان را خدمت شما پیشکش می دارد.
.شما می توانید از طریق لینکهای زیر، توضیحات جامع و کامل محصولات را مطالعه نماییدو در صورت نیاز اقدام به ارسال درخواست دموی رایگان از این سامانه کنید.
همچنین کارشناسان ما در واحد فروش، مشتاقانه آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما مشتریان گرامی در خصوص نحوه ی ارائه ی سیستم، عقد قرارداد و سایر موارد مرتبط هستند.