قبل از اینکه هر فرایند اقتصادی فعالیت خود را شروع کند، باید هزینههای احتمالی که برای شروع کسبوکار لازم است را بهصورت نسبی برآورد کند. عدم آگاهی نسبت به هزینههای احتمالی برای شروع هر کسبوکاری باعث میشود تا تجارت یا کسبوکار را با چالشهای زیادی روبهرو کند. یکی از مواردی که در تعیین و برآورد هزینهها به شما کمک بسیار زیادی میکند، داشتن آگاهی نسبت به مواد موردنیاز و قیمت آنها برای شروع است. یکی از فرمهای بسیار کاربردی در حسابداری که در برآورد هزینهها به شما کمک بسیار زیادی میکند، بحث BOM در حسابداری است. اما بیاوام چیست و چه کاربردی دارد؟ موضوعی است که در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل در خصوص آن صحبت کنیم اگر مایل به آشنایی کامل با بحث BOM در حسابداری با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
بی او ام چیست؟
Bom در حسابداری که به آن صورتحساب مواد یا درخت محصول هم میگویند، موجودی جامعی از مواد اولیه، مجموعهها، مجموعههای فرعی، قطعات و اجزاء و همچنین مقادیر موردنیاز هر یک برای تولید یک محصول است. به طور خلاصه، Bom در حسابداری لیست کاملی از تمام مواردی است که برای ساخت یک محصول موردنیاز است. علاوه بر این BOMها شامل دستورالعملهای تهیه و استفاده از مواد هستند. Bom در حسابداری گاهی اوقات بهعنوان ساختار محصول، لیست اجزای مونتاژ یا دستور تولید (در صنایع تولید فرایند) نامیده میشود.
برای مثال یک سازنده دوچرخه را در نظر بگیرید که میخواهد 1000 دوچرخه تولید کند. صورتحساب مواد یا درخت محصول برای ساخت 1000 دوچرخه شامل تمام قطعات جداگانه موردنیاز برای ساخت دوچرخه است. این فهرست شامل صندلیها، فریمها، ترمزها، فرمان، چرخها، لاستیکها، زنجیر، پدالها و میللنگ و همچنین مقادیر هر جزء و هزینه آنها میشود. BOMها را میتوان با استفاده از محصولات فیزیکی یا یک محصول صورتحساب مواد نرمافزاری بهعنوان خدمات ایجاد کرد.
مزایای استفاده از BOM چیست؟
BOM فرایند تولید هر محصول را دقیق و بسیار کارآمد میکند و در نهایت یک طرح دقیق ارائه میکند که به راحتی میتوان آن را دنبال کرد. اگر یک BOM در حسابداری به خوبی تعریف شده باشد، با مزایای بسیار زیادی همراه خواهد بود که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
- برنامهریزی برای خرید مواد اولیه؛
- پیگیری و برنامهریزی مورد نیاز مواد؛
- برآورد هزینههای مواد؛
- مدیریت موجودی؛
- نسبت به کمبود مواد، تسریع در هزینهها و توقف برنامهریزی شده و برنامهریزی نشده هوشیار باشید.
- کنترل بودجه؛
- در برنامه بمانید؛
- حفظ سوابق؛
- کاهش ضایعات؛
- شناسایی علت خرابی محصول؛
- سریع قطعات معیوب را تعویض کنید.
- یافتن آسیبپذیری در اجزای نرمافزار؛ و
- بهبود امنیت زنجیره تأمین
BOM در حسابداری کمک میکند تا این اطمینان بهوجود آید که سازندگان قراردادهای شخص ثالث از روشهای تولید کارآمد و دقیق استفاده میکنند. البته فرمهای BOM برای شرکتهایی که تولید ناب و فرایندهای مبتنی بر بهبود مستمر را پیاده میکنند، بسیار مفید هستند و کمک میکند تا میزان ضایعات به کمترین حد ممکن برسد. پیشنهاد میکنیم صفحه مربوط به نرمافزار حسابداری پارسان را حتماً مشاهده نمایید.
کاربرد فرم BOM در حسابداری و تولید محصول
فرمهای در حسابداری و تولید محصول کاربردهای بسیار زیادی دارد که در ادامه به طور مختصر به برخی از آنها اشاره شده است.
- زمانی که شما قصد دارید تا یک محصول را وارد باز کنید، ممکن است با مشکلات مختلفی روبهرو شوید. یکی از این مشکلات بحث ضمانت کالا و خدمات است که برای مشتری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زمانی که یک محصول نیاز به پشتیبانی دارد، شما باید بتوانید قطعاتی از محصول که خراب شده است را شناسایی کنید. در چنین شرایطی شما به یک فرم BOM نیاز دارید تا بتوانید، به سرعت قطعات خراب را تشخیص دهید. اگر فرم BOM نداشته باشید این امکان وجود دارد که خدمات بیکیفیت ارائه دهید و موجب نارضایتی مشتریها شوید.
- اگر لیست BOM محصولی که قبلاً ساختهاید نداشته باشید، امکان بهروزرسانی محصولات جدید وجود ندارد. شما باید صورتحساب مواد برای محصول قبلی را داشته باشید تا بتوانید با برطرف کردن عیب محصول قبلی، محصول جدیدی با کیفیت بالاتر و بدون عیب محصولات قبلی تولید کنید.
- همیشه لازم نیست تا محصول شما ایرادی داشته باشد تا نیاز باشد آن را بهروزرسانی کنید. گاهی اوقات یک مشتری میخواهد یک محصول اختصاصی داشته باشد. در چنین شرایطی شما صورت حساب مواد را در اختیار مشتری قرار میدهید و لیست اختصاصی او را با انجام تغییرات مدنظر مشتری، ایجاد میکنید.
- همانطور که قبلاً هم اشاره شد، مهمترین استفادهای که از BOM میشود در بحث حسابداری است. BOM در حسابداری به شما کمک میکند تا هزینه تمام شده برای یک محصول را برآورد کنید. زمانیکه شما یک BOM در حسابداری نداشته باشید، چگونه میتوانید هزینه تمام شده برای یک محصول را اندازهگیری کنید؟
ساختار BOM
اکنون که میدانید، بیاوام چیست و با کاربردهای مختلف BOM در حسابداری و تولید آشنا شدید، نوبت به آن رسیده است تا با ساختار آن نیز آشنا شوید. BOM معمولاً دارای یک ساختار سلسله مراتبی است که محصول نهایی در بالای آن قرار دارد. این ساختار شامل کدهای محصول، توضیحات قطعات، مقادیر، هزینهها و مشخصات اضافی است. از جمله متداولترین روشهای نمایش یک BOM میتوان به BOMهای تک سطحی و چند سطحی اشاره کرد.
- صورت حساب مواد تک سطحی
با مقدار متناظر مورد نیاز برای هر محصول. این یک BOM آسان برای توسعه است. با این حال، این نوع BOM برای محصولات پیچیده نامناسب است؛ زیرا ارتباط بین قطعات اصلی و فرزند و بین مجموعهها و مجموعههای فرعی را مشخص نمیکند. اگر یک محصول جدید خراب شود، یک BOM تک سطحی تعیین اینکه کدام قطعه نیاز به تعویض یا تعمیر دارد را دشوار میکند.
- صورت حساب مواد چند سطحی
این رویکرد BOM به کار بیشتری برای ایجاد نیاز دارد. اما جزئیات و ویژگیهای بیشتری را در قسمتهای والدین و فرزند در محصول ارائه میدهد و ساختار محصول رابطه بین محصول والد و فرزند و همچنین مجموعهها و زیر مجموعهها را نشان میدهد.
انواع قبض مواد
قبضهای مواد در انواع مختلف هستند که در ادامه به سه نوع اصلی BOM اشاره شده است:
- ساخت
یک MBOM شامل اطلاعاتی در مورد قطعاتی است که قبل از مونتاژ نیاز به پردازش دارند و توضیح میدهد که چگونه اجزای مختلف یک محصول باید چگونه با یکدیگر در ارتباط دارند. اطلاعات موجود در BOM تولید با تمام سیستمهای تجاری یکپارچه درگیر در سفارش و ساخت محصول از جمله برنامهریزی منابع سازمانی (ERP)، برنامهریزی نیازهای مواد (MRP) و در برخی موارد، سیستم اجرای تولید به اشتراک گذاشته میشود.
- مهندسی
BOM مهندسی ساختار جزء را از منظر عملکردی نشان میدهد.
مهندسانی که از طراحی به کمک رایانه یا ابزارهای اتوماسیون طراحی الکترونیکی استفاده میکنند، معمولاً طرح را ایجاد میکنند. داشتن بیش از یک EBOM برای یک محصول با تجدید نظر در طراحی معمول است.
- حراجی
صورتحساب فروش مواد (SBOM) جزئیات محصول را قبل از مونتاژ در مرحله فروش تعریف میکند. در یک SBOM، لیست محصولات نهایی و اجزای مورد نیاز برای توسعه آن به طور جداگانه در سند سفارش فروش ظاهر میشود.
محصول نهایی به جای یک کالای موجودی، به عنوان یک کالای فروش مدیریت میشود.
هر نوع BOM در ساختار و سطح جزئیات متفاوت است. به عنوان مثال، یک EBOM ممکن است قطعات مربوط به عملکرد خاصی از محصول را فهرست کند. مانند تراشههای یک برد مدار. یک MBOM هر مادهای را که برای تولید یک محصول استفاده میشود فهرست میکند.
پیشنهاد می کنیم مقاله کدینگ حسابداری را حتما مطالعه نمایید.
انواع دیگر BOM شامل موارد زیر است:
BOMهای قابل تنظیم در صنایعی با گزینههای متعدد و محصولات بسیار قابل تنظیم استفاده میشود. تولید BOM نام دیگری برای نیمه اول MBOM است. این یک لیست ساختاریافته از تمام اجزا و زیر مجموعههای مورد استفاده در تولید یک آیتم اصلی است. همچنین اساس یک سفارش تولید است. آنها والد را به عنوان یک کالای فروش به جای یک کالای موجودی فهرست میکنند.
یک الگوی BOM لیست استاندارد شدهای از اجزا را برای مواردی که به طور منظم سرویس میشوند ارائه میدهد. کامپوننتها اجزای فرعی شی مورد سرویس را نشان میدهند.
BOM در حسابداری چیست؟
BOM در حسابداری کاربردهای بسیار زیادی دارد، نرم افزار BOM در حسابداری اجزای یک نرمافزار را فهرست میکند که ممکن است ترکیبی از محصولات تجاری و متن باز باشد. SBOMها توسعهدهندگان را قادر میسازند تا اطمینان حاصل کنند که اجزای نرمافزاری متفاوت با هم کار میکنند، به روز هستند و از آسیبپذیریها محافظت میشوند.
کلام آخر
در این مقاله بهطور کامل در خصوص BOM و کاربردهای BOM در حسابداری صحبت کردیم. یک برنامه جبران خدمات زمانی موفق است که عادلانه باشد و جوابگوی نیاز تمام کارکنان باشد. شرکت راهکارهای نرمافزاری پارسان برای رفع تمامی نیازهای شما در حوزهٔ نرمافزاری، سامانه یکپارچه تحت وب پارسان را خدمت شما پیشکش میدارد. شما میتوانید از طریق لینکهای زیر، توضیحات جامع و کامل محصولات را مطالعه نمایید و در صورت نیاز اقدام به ارسال درخواست دموی رایگان از این سامانه کنید. همچنین کارشناسان ما در واحد فروش، مشتاقانه آماده پاسخگویی به تمامی سؤالات شما مشتریان گرامی در خصوص نحوهٔ ارائهٔ سیستم، عقد قرارداد و سایر موارد مرتبط هستند.
سوالات متداول:
1- bom در حسابداری چیست؟
نرم افزار BOM اجزای یک نرم افزار را فهرست می کند که ممکن است ترکیبی از محصولات تجاری و متن باز باشد. SBOM ها توسعه دهندگان را قادر می سازند تا اطمینان حاصل کنند که اجزای نرم افزاری متفاوت با هم کار می کنند، به روز هستند و از آسیب پذیری ها محافظت می شوند.
2- مزایای bom در حسابداری چیست؟
برآورد هزینه های مواد، مدیریت موجودی، نسبت به کمبود مواد، تسریع در هزینه ها و توقف برنامه ریزی شده و برنامه ریزی نشده هوشیار باشید، کنترل بودجه، در برنامه بمانید، حفظ سوابق، کاهش ضایعات، شناسایی علت خرابی محصول، سریع قطعات معیوب را تعویض کنید، یافتن آسیب پذیری در اجزای نرم افزار، بهبود امنیت زنجیره تامین و…