کلیه مودیان حقیقی و حقوقی که موظف به ارسال لیست حقوق به دارایی هستند میتوانند با مراجعه به سامانه ارسال لیست مالیات حقوق که توسط سازمان امور مالیاتی راهاندازی شده است اقدام به ارسال لیست حقوق کارکنان خود کنند.
جزییات لیست مالیات حقوق
تمام کارکنان و پرنسل یک شرکت که ماهیانه حقوق دریافت میکنند موظف هستند بر حسب مبلغ حقوق دریافتی، مالیات حقوق خود را پرداخت کنند. البته ارسال لیست حقوق به اداره دارایی برعهده کارفرما میباشد.
لیست مالیات حقوق سندی است که اطلاعات حقوقی و مالیات حقوق تمام پرسنل شرکت را شامل میشود. این لیست اطلاعات حسابداری حقوق و دستمزد کارکنان شامل ( کد پرسنلی، نام و نامخانوادگی، مزایای مشمول مالیات سال، مزایای مشمول مالیات ماه و مالیات پرداختی ماه جاری) را در بر دارد.
ارسال لیست حقوق به اداره دارایی بصورت ماهیانه و حداکثر تا مدت 30 روز پس از محاسبات و کسر آن انجام میشود و درصورت عدم ارسال لیست توسط کارفرما، مشمول جریمه خواهد شد.
اطلاعات لیست مالیات حقوق:
- اطلاعات حقوق بگیر (مشخصات فردی دریافتکنندگان حقوق و دستمزد)
- اکسل حقوق و دستمزد 1403 (میزان حقوق ماهیانه، مزایای پرداختی، مالیات بر درآمد، مشخصات واریز کننده حقوق)
- فایل لیست مالیات حقوق در سامانه ارسال مالیات حقوق (اطلاعات مالیاتی در یک فایل مناسب و با فرمت و قالب خاصی در سامانه ارسال مالیات حقوق به دارایی قرار میگیرد)
چه کسانی مشمول ارسال لیست مالیات حقوق به اداره دارایی میشوند؟
کلیه کارفرمایانی که کارکنان و پرسنل استخدام کردهاند و ماهیانه حقوق و دستمزد و مزایا پرداخت میکنند مشمول ارسال لیست حقوق به دارایی در ایران میشوند.
- شرکتها و اشخاص حقوقی (تمام شرکتها، سازمانها و نهادهای دولتی، خصوصی و غیردولتی)
- کارفرمایان و اشخاص حقیقی (تمام اشخاص حقیقی که فعالیتها تجاری، صنعتی، خدماتی و کشاورزی دارند و کارمندانی استخدام کردهاند حتی اگر یک نفر کارمند داشته باشند)
- سازمانها و نهادهای دولتی ( سازمانهای دولتی، موسسات عمومی و عیردولتی که به کارکنان خود حقوق پرداخت میکنند)
- کسب و کارهای کوچک ( کارگاهها، فروشگاهها یا دفاتر خدماتی کوچک که دارای کارمند هستند)
- موسسات آموزشی و بهداشتی خصوصی ( مدارس، دانشگاهها، کلینیکها، بیمارستانهای خصوصی و غیره)
چه کسانی ملزم به ارسال لیست مالیات حقوق نیستند؟
- کارفرمایانی که نیرو و کارمند حقوقبگیر ندارند.
- افرادی که به اعضای خانواده خود بدون رابطه استخدام رسمی حقوق پرداخت میکنند.
- کسب و کارهایی که تعطیل شدهاند حقوقی پرداخت نمیکنند.
آموزش ورود به سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی
تمام مودیان مالیاتی که موظف به ارسال لیست حقوق به دارایی هستند باید از طریق سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی که توسط سازمان امور مالیاتی راهاندازی شده است نسبت به ارسال لیست اقدام کنند.
برای ورود به سامانه ارسال لیست مالیات حقوق ابتدا باید در سایت سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام کنند و پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور میتوانند در سامانه مربوط به ارسال لسیت مالیات حقوق اقدامات لازم را انجام دهند.
- مودیان ابتدا در جستجوی گوگل عبارت سازمان امور مالیاتی را سرچ کرده و با کلیک بر نشانی اینترنتی tax.gov.ir وارد سایت سازمان امور مالیاتی کشور میشوید.
- پس از ورود به سایت سازمان امور مالیاتی، گزینه خدمات اصلی مالیاتی را کلیک و از خدمات نشان داده شده گزینه فهرست مالیات حقوق الکترونیکی را کلیک کنید.
- در اینجا یکسری توضیحات راجعبه سامانه نشان داده میشود که پس از مطالعه، بر روی گزینه ورود به سامانه جدید تسلیم لیست حقوق کارکنان کلیک کنید.
- نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده و بر روی گزینه ورود کلیک کنید.
نحوه ارسال لیست حقوق به دارایی
سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی یکی از زیر سامانههای موجود در سازمان امور مالیاتی کشور است و مودیانی که حقوق به کارکنان خود پرداخت میکنند بدون مراجعه حضوری و از طریق این سامانه میتوانند نسبت به ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان خود اقدام کنند.
قدم اول: وارد سایت سازمان امور مالیاتی شده و در بخش مربوط به لیست مالیات حقوق کارکنان با وراد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه مربوطه شوید.
گام دوم : پس از ورود به سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی، از گزینههای منوی اصلی، گزینه فهرست حقوق را کلیک کنید و از زیر منوی نشان داده شده گزینه فهرست حقوق جدید کلیک شود.
قدم سوم: در این بخش یک فرم نشان داده میشود که باید به دقت تکمیل شود و محدودیتی در وارد کردن نام ندارد. در این قسمت وارد کردن اطلاعات و نحوه ثبت لیست اهمیت ویژهای دارد و درصورتی که فایل لیست مالیات حقوق را آماده نکردهاید میتوانید گزینه ارسال بدون فایل را انتخاب کنید و به قسمت عملیات ایجاد لیست وارد شوید.
گام چهارم: پس از تکمیل لیست ایجاد شده، مراحل ارسال لیست حقوق به اداره دارایی به پایان رسیده و شما در بخش فهرست حقوق و لیست فهرست حقوقها، میتوانید فهرستهایی که در سامانه ارسال کردهاید را مشاهده کنید.
مهلت ارسال لیست حقوق به دارایی
بر حسب قوانین مالیاتی، مودیان حقیقی و حقوقی موظف هستند لیست مالیات حقوق پرسنل را هرماه و پس از انجام محاسبات حقوق و مزایا ارسال کنند.
مطابق با ماده 86 قانون مالیاتهای مستقیم، فرصت ارسال لیست مالیات حقوق به دارایی و پرداخت مالیات حقوق برای هر ماه به مدت 30 روز است. دقت کنید که مهلت 30 روزه است و نه یکماه بنابراین اگر لیست را در روز سی و یکم ماه ارسال کنید ممکن است مشمول جریمه دیرکرد شود.
طی مهلت 30 روزه، تمام اطلاعات مالیات حقوق کارکنان باید به سامانه مربوطه ارسال و مالیات مشخص شده پرداخت شود.
جریمه عدم ارسال لیست حقوق
ماده 86 قانون مالیاتهای مستقیم مهلت ارسال لیست حقوق به دارایی را 30 روز تعیین کرده است و مواد 197 و 199 قانون مالیاتهای مستقیم جرایم مرتبط با عدم ارسال لیست مالیات تکلیفی حقوق را مشخص میکند.
جریمه عدم ارسال لیست حقوق به اداره دارایی بر طبق ماده 197 قانون مالیاتهای مستقیم، 2% حقوق پرداختی تعیین شده است
ماده 199 قانون مالیاتهای مستقیم جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق مشخص شده را معادل 10% از مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر تعیین کرده است و 2.5% از مالیات به ازای هر ماه تاخیر از سررسید پرداخت اعمال خواهد شد.
نکات مهم سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی
- نام حوزه مالیاتی بصورت پیشفرش در سامانه موجود است و فقط نیاز به انتخاب دارید.
- انواع لیست مالیات بر حقوق (اصلی، الحاقی، اصلاحی) وجود دارد که در صورت ثبت مالیات حقوق برای بار اول در ماه مذکور، گزینه اصلی را انتخاب کنید و درصورتی که نیاز به تغییرات و اصلاحیات داشته باشید گزینه الحاقی را انتخاب میشود تا بتوانید ویرایشهای مربوط به شخص مذکور را انجام دهید. چنانچه فایل ارسالی و ثبت شده کلا اشتباه باشد گزینه اصلاحی انتخاب میشود.
- در صورت انتخاب گزینه اصلاحی، ممیزین در بررسیهای مربوطه اطلاعات قبلی را باطل تلقی میکنند و به فایل جدید و میپردازند.
- برای ارسال لیست حقوق از قالب TEXT که مطابق با قالب دارایی است ثبت و بارگذاری کنید و یا از نرم افزارهایی که قابلیت تبدیل لیست حقوق به قالب مربوطه دارد استفاده کنید.
- ثبت اطلاعات لیست مالیات حقوق بر روی سایت به مدت زمان کوتاهی جهت ثبت بر روی سیستم نیاز دارد که شما از سایت خارج شوید و پس از مدت زمان کوتاه به قسمت فهرست فایلها مراجعه و روی فهرست لیستها کلیک کنید.
فرمت فایل لیست مالیات حقوق در سامانه
در بیشتر سیستم عاملها و سیستم عامل ویندوز فرمت WH برای ارسال فایلها در نظر گرفته شده است.
فرمتهای DK و DH از سیستم حقوق و دستمزد در سیستم عامل MS و DOS پشتیبانی می کنند.
در مجموع برای ارسال فایل لیست مالیات حقوق چهار گزینه زیر دردسترس دارید:
- بدون ارسال فایل
- اراسل فیل متنی TXT
- راسال فایل فشرده ZIP
- کپی از ماه قبل
دیـسکت مالیات شامل دو فایل مجزا است:
:WH شامل اطلاعات کامل حقوق افراد که برای محاسبات مالیاتی لازم است.
:WPشامل اطلاعات هویتی افراد مانند نام، نام خانوادگی، آدرس، و سایر اطلاعات مرتبط.
شرایط تهیه دیسکت مالیات
برای تهیه دیسکت مالیات، رعایت دو شرط ضروری است:
- قطعی شدن محاسبه حقوق آن دوره حقوقی:
این کار از مسیر محاسبه حقوق انجام میشود. پس از محاسبه حقوق، باید آن را قطعی کنید.
- قطعی شدن دیسکت مالیات ماههای قبل:
اطمینان حاصل کنید که دیسکت مالیات تمام ماههای پیشین قطعی شده باشند تا امکان تهیه دیسکت مالیات جدید فراهم شود.
تبصره 15 قانون بودجه 1403
برای تعیین مالیات بر مجموع درآمد یادشده، پرداختکنندگان حقوق، قبل از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند فهرست موضوع ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم را برای محاسبه و تعیین مالیات، به سامانه مالیات بر درآمد حقوق سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. از تاریخ اعلام میزان مالیات مربوط به هر کارفرما در سامانه، حداکثر تا پایان مهلت مقرر در ماده (۸۶) قانون مذکور، پرداختکننده حقوق باید نسبت به کسر و پرداخت مالیات اعلامی اقدام کند. رعایت ترتیبات مذکور در حکم انجام تکالیف موضوع ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم، از حیث تسلیم فهرست، محاسبه و کسر مالیات متعلق میباشد |
تفاوت لیست اصلاحی و الحاقی در مالیات حقوق
در سامانه ارسال لیست حقوق به دارایی سه اصطلاح (اصلی، اصلاحی، الحاقی) برای ارسال لیست وجود دارد که با هم متفاوت هستند.
اصلی | لیست مالیات حقوق که برای بار اول در ماه مذکور به سامانه ارسال میشود |
اصلاحی | درصورت رخ دادن خطایی مثل ارسال اشتباه اطلاعات یک کارمند گزینه اصلاحی انتخاب میشود |
الحاقی | چنانچه لیست اصلی ارسال شده اشتباه باشد و یا گزینههایی از آن ارسال نشده باشد گزینه الحاقی انتخاب میشود که در اینجا فایلهای الحاق شده حذف میشوند و فایل جدید ارسال شده بررسی میشود |
نحوه ارسال دیسکت مالیات حقوق در سامانه جدید
قبل از تغییرات در سامانه جدید، روال ارسال دیسکت مالیات حقوق به این صورت بود که شرکتها مالیات حقوق را محاسبه میکردند و پس از تهیه دیسکت دارایی در سامانه مالیات بارگذاری و پرداخت میکردند.
اکنون طبق متن قانونی بند 3 تبصره 15 قانون بودجه، فرایند محاسبه مالیات حقوق توسط سازمان امور مالیاتی انجام میشود. در تغییرات جدید، شرکتها طبق روال قبل حقوق را محاسبه و پس از تهیه دیسکت دارایی آن را بارگذاری میکنند و در اینجا حسابداران منتظر محاسبه مالیات حقوق توسط سامانه میمانند. در نهایت اطلاعات محاسبه شده حاوی مالیات را در محاسبات حقوق خود تطبیق و جایگذاری کرده و طبق آن مالیات را پرداخت میکنند.
اصلاح لیست مالیات حقوق
در مطالب پیشین گفتیم که برای تعویض فایل بارگذاری شده گزینه اصلاحی را انتخاب میکنیم. بنابراین اگر به هر دلیلی در لیست اصلی بارگذاری شده اشتباهی رخ داده باشد شما میتوانید لیست اصلاحی جدید را جایگزین کنید. کافی است در فهرست مربوطه گزینه اصلاحی را انتخاب کنید تا تمام فایلهای بارگذاری شده و الحاقی حذف شوند و شما لیست جدید را جایگزین کنید.
اصلاح لیست حقوق به دارایی بعد از تایید نهایی
گفتیم که طبق تغییرات در سامانه جدید مالیات توسط سامانه محاسبه میشود. بنابراین بعد از مشاهده رقم مالیات محاسبه شده توسط سامانه امور مالیاتی میتوان نسبت به اصلاح لیست مالیات حقوق پس از تایید نهایی اقدام کرد.
آموزش ارسال لیست مالیات حقوق در نرم افزار حقوق و دستمزد پارسان
پس از انجام محاسبه حقوق، لازم است در فرم گزارش مالیات، دکمه نمایش مالیات دوره زده شود تا برای پرسنلی که محاسبه حقوق دارند مالیات هم محاسبه شود.
پس از تهیه گزارش مالیات، امکان حذف محاسبه حقوق برای کارکنانی که در فهرست مالیاتی قرار دارند، از میان برداشته میشود. بدین معنا که اگر پس از محاسبه حقوق و تهیه گزارش مالیات، اشتباهی در محاسبه حقوق یک یا چند نفر مشاهده شود، ابتدا باید گزارش مالیات حذف گردد و سپس اقدام به حذف محاسبه حقوق صورت گیرد.
هنگامی که گزینه “نمایش مالیات دوره” را انتخاب میکنید، مالیات به صورت خودکار محاسبه شده و با فشردن دکمه “جستجو”، فهرست اسامی افراد نمایش داده میشود.
چاپ: اطلاعات گزارش را به صورت یک فایل PDF نمایش میدهد.
اکسل: اطلاعات گزارش را در قالب یک فایل اکسل ارائه میکند.
قطعی: پس از اطمینان از صحت تمامی اطلاعات، باید دکمه “قطعی” را انتخاب کنید. با این اقدام، وضعیت مالیات به حالت قطعی درمیآید و امکان تهیه دیسکت مالیات فراهم میشود.
پس از قطعی کردن مالیات، آیکونها به حالت مشخصشده تغییر خواهند کرد. در این مرحله:
برای تهیه دیسکت مالیات، مراحل زیر را باید طی کنید:
- نحوه پرداخت چک:
اگر در تنظیمات مالیات شرکت، روش پرداخت چک انتخاب شده باشد، لازم است پیش از دانلود فایل، تاریخ چک و شماره چک وارد شود.
- سایر روشهای پرداخت:
اگر روش پرداخت غیر از چک باشد، امکان دانلود دیسکت مالیات بدون نیاز به وارد کردن اطلاعات اضافی فراهم است.